Dasar Privasi dan Keselamatan

Privasi Anda

Laman sesawang ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung.

Maklumat Yang Dikumpul

Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melayari blog atau laman sesawang ini kecuali nama dan alamat e-mel yang dikemukakan jika ingin menghantar komen dan maklum balas melalui blog ini.

Laman ini tidak berkongsi maklumat peribadi yang diberikan (jika ada) dengan mana-mana pihak ketiga dan kami juga tidak menyimpan sebarang maklumat tentang lawatan anda ke halaman ini melainkan untuk kegunaan menganalisa dan mengoptimakan kandungan tulisan dan pengalaman membaca menerusi penggunaan kuki.

Anda boleh menutup fungsi kuki pada bila-bila masa dengan mengubah setting pada pelayar web yang anda gunakan.

Kami juga tidak bertanggungjawab ke atas kandungan halaman ini yang diterbit semula di blog atau halaman lain tanpa kebenaran kami.

Trek atau Jejak

Seperti laman sesawang yang lain, laman ini menggunakan fail jejak atau trek yang dihos oleh pihak pembekal sendiri. Dari segi kebiasannya satu prosedur standard untuk pihak pembekal dan sebahagian daripada pembekal menggunakan perkhidmatan analisis yang sama. Maklumat dalam fail jejak termasuk protokol internet (IP) alamat, jenis pelayar, Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP), penanda tarikh / masa, merujuk / muka surat keluar, dan mungkin jumlah klik. Maklumat ini digunakan untuk menganalisis trend, mentadbir laman, trek pergerakan pengguna di sekitar laman, dan mengumpul maklumat demografi. Alamat IP, dan maklumat lain seperti tidak dikaitkan dengan apa-apa maklumat secara peribadi.

Kuki

Secara purata, setiap laman sesawang memerlukan kuki untuk memberikan tindak balas kepada pelayar seperti google chrome, firefox, internet explorer dan lain-lain lagi supaya anda boleh mengaksesnya dengan lebih cepat jika anda lawatinya semula. Kuki adalah cebisan teks yang disimpan kedalam pelayar web anda. Kami tidak membekal sebarang kuki kepada anda dan anda boleh membuangnya sekiranya perlu.

Klik Dart / Kuki Dart

Dart hanya dibekal oleh pihak pengiklanan seperti google adsense atau apa sahaja jenis pengiklanan supaya iklannya akan keluar dimana-mana jika anda lawati kelaman sesawang yang lain dan kami tidak meletakkan sebarang iklan Kuki Dart dihalaman kami.

Pautan Pihak Ketiga

Kami menggunakan pautan pihak ketiga untuk melindungi semua pautan muat turun kami setelah apa yang berlaku pada ketika dahulu, dan kami mengambil keputusan untuk menggunakannya sebagai dasar untuk melindungi hak kami.

Maklumat Untuk Kanak-Kanak Dibawah Umur 18 (Malaysia) 13 (Barat) 20 (Jepun).

Kami tidak dapat membezakan usia pelawat yang melayari Laman sesawang kami. Kami percaya ia adalah penting untuk memberi perlindungan tambahan untuk kanak-kanak dalam talian. Kami menggalakkan ibu bapa dan penjaga untuk memerhati, mengambil bahagian dalam dan memantau dan serta membimbing aktiviti semasa menggunakan internet.

Jika anak anda melayari laman sesawang kami, sila pastikan anda memantaunya dikemudian hari atau menggunakan Parental Control yang boleh dipasang kepada sistem pelayar anda.

Jika anda mendapati anak anda telah membuat sebarang komen diruangan komen kami, sila hubungi kami difacebook dan kami akan menghapuskan komen itu dengan segera.

Surat Berita atau Newsletter

Dengan menyertai khidmat berita terkini kami melalui e-mel, anda menyatakan persetujuan untuk kami menghubungi anda melalui e-mel bagi memaklumkan anda tentang berita, produk dan perkhidmatan terkini kami. Sekiranya anda tidak ingin kekal melanggan perkhidmatan ini, anda boleh mengeluarkan butiran anda daripada senarai langganan dalam e-mel. Klik “berhenti melanggan” daripada sebarang surat berita yang diterima oleh anda.

Apa yang akan berlaku jika saya membuat pautan ke blog atau laman sesawang yang lain?

Laman sesawang ini mempunyai pautan ke blog dan laman sesawang yang lain.

Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman ini sahaja.

Perlu diingatkan bahawa blog dan laman sesawang yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihati supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap blog dan laman sesawang yang dilayari.

Pindaan Dasar

Sekiranya dasar privasi ini dipinda, pindaan tersebut akan dikemaskini di halaman ini.


Dasar Privasi Pertama
28/09/2015 - ayasaku.wordpress.com @noel rafael
Kemas Kini Terakhir
01/01/2018 - ayasaku.blogspot.my @nomy elstrada