Isnin, 12 Mac 2018

[Ayasaku] Citrus Ep 01 - Ep 03


720p : DDL

Kali ini terjemahan kami adalah Citrus. Projek ini telah bermula pada 10/01/2018 tidak silap saya, yang diketuai oleh Woman Pride aka Hiruna. Dan keluaran asalnya berbentuk Hardsub yang diencode oleh mereka sendiri dan diedarkan secara tertutup di channel telegram mereka dan permintaannya agak tinggi. Saya tidak tahu channel mana, apa yang pasti kami cuma jalankan tugas seperti biasa. Untuk versi mereka pula menggunakan video asal tetapi versi kami pula menggunakan sumber lain dan sumber videonya agak lewat dalam seminggu atau dua minggu selepas tayangan.

Kali ini kami meminta bantuan tnine untuk menyediakan video raw dimana anggota kami agak sibuk dengan urusan dunia yang lain. Dari segi dialognya pula, kami menggunakan dialog-dialog mudah seperti terdapat pada Plastic Memories, Dies Iraie dan juga Stiens; Gate.

Secara jujur apa yang saya boleh gambarkan ia sesuatu yang agak luar biasa. Dari segi typeset pula kali ini Hiruna sendiri yang membuatnya dan apa yang saya boleh beritahu tiada sesiapa yang akan membuat typeset pada jump frame termasuk fansub luar oleh kerana prosesnya paling lama dan membosankan. Apa yang saya terkejut ia boleh membuatnya dengan cepat dan tidak silap saya sekarang mereka telah selesai pada episod 10 pada petang semalam.

Terima kasih kepada saya sendiri dan juga nama-nama yang turut terlibat seperti dibawah:

Ketua Projek - Hiruna
TL, ED Lyrical – Meimay
Editor, Timer, Typeset – Hiruna
OP Lyrical, Qc – Deko
Kfx – Norry
Encoder – Tnine80

Untuk berita lain, mungkin esok atau lusa pemerintahan tertinggi kami akan membuat kenyataan terbaharunya. Tidak lupa juga kami telah menambah fungsi disqus pada ruang komen kami. Sila komen dengannya dengan rasa bangga.

Nota : Jika anda menghadapi sebarang isu permain video yang terdapat didalam komputer anda, Sila pastikan anda menggunakan versi terbaru CCCP atau  KCP yang telah dikemas kini. Ataupun paling mudah anda boleh memasang K Lite Mega Codec pada komputer anda. Buang semua pemain video sebelum memasangnya bagi mengelak konflik pada pemain video.